Nytt utbrott av apkoppor i Stockholm

Publicerad 30 april 2024 kl 15.26

Inrikes. Ett pågående utbrott av apkoppor utreds av hälso- och sjukvården och den regionala smittskyddsenheten i Stockholm med stöd av Folkhälsomyndigheten. Homosexuella män och andra ökad risk för att smittas rekommenderas även fortsättningsvis att vaccinera sig mot sjukdomen.

Dela artikeln

Under april har ovanligt många fall av apkoppor – som av politiskt korrekta skäl numera går under benämningen "mpox" – rapporterats till Folkhälsomyndigheten.

Det rör sig om ett tiotal sjukdomsfall i Stockholmsområdet, samtliga smittade i Sverige.

FHM arbetar tillsammans med den regionala smittskyddsenheten och hälso- och sjukvården för att undersöka orsaken till ökningen. Det är i huvudsak aktivt homosexuella män som drabbats.

– Vi rekommenderar såsom tidigare att personer med en högre risk att smittas vaccinerar sig mot mpox. Det är extra viktigt med vaccination nu när vi ser en ökad smittspridning, säger Erik Sturegård, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccinering till följande grupper:

* "Män som har sex med män med ökad risk för mpox samt transpersoner som har sex med män, med ökad risk för mpox."
* "Personer som har sex med män mot ersättning."

Även personer som är 17 år eller yngre och tillhör någon av grupperna ovan rekommenderas vaccination.

– Vården bör vara uppmärksam på mpox och personer med hög risk bör vidta lämpliga åtgärder för att minska smittrisken. Vaccinet minskar avsevärt både risken för att bli smittad och risken för allvarlig sjukdom, men vaccination ger inte fullständigt skydd, och det är viktigt att känna till att en viss smittrisk kvarstår även efter att man blivit vaccinerad, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Den som kan ha blivit utsatt för risk för apkoppor bör snarast kontakta sjukvården för rådgivning, eventuell provtagning och vaccination.

Typiska symtom på apkoppor är blåsor eller sår som kan sitta var som helst på kroppen, men oftast sitter de på händer och fötter, ansikte, i och runt munnen, könsorganen och analöppningen. Tiden från att man blir smittad till att man blir sjuk (inkubationstiden) är vanligtvis 6–13 dagar.

Apkoppor smittar framför allt vid nära fysisk kontakt med en person som är infekterad. Fysiska kontakter, som sexuella kontakter eller andra nära hudkontakter med en smittsam person som har blåsor, utgör en särskilt hög risk. Att undvika nära hudkontakter, särskilt nya sexuella kontakter, vid symtom på apkoppor minskar risken för att smitta andra.

Sjukdomen kan orsaka mycket smärta och obehag, men läker i regel ut av sig självt inom två till fyra veckor. Det förekommer att personer med apkoppor behöver läggas in på sjukhus. I sällsynta fall kan sjukdomen leda till komplikationer, och i undantagsfall orsaka dödsfall.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.